2014.03.12.
08:05

Írta: Horváth_Kálmán

Tom Sawyer, a Sátán, meg a melltartóhorgok: Mark Twain

268113_529779403728964_1958761129_n.jpg

#425 Samuel Langhorne Clemens néven nem lehetsz híres ember – Kocsor Zsolt néven se, de az egy másik sztori. Szóval az a tutiság, hogyha fogsz egy folyami hajós szakkifejezést: mark two, ami azt jelenti, hogyha ennél alacsonyabb a vízszint, akkor a gőzhajód fenn fog akadni, szóval fogod ezt a kifejezést, kicsit bindzsized és már meg is van a Mark Twain álnév. Ő találta fel a melltartókkal később elterjedt elasztikus, beakasztós kis horgokat és a tépőzárat is majdnem, jó haverja volt Teslának és Edisonnak is. Napi 40 cigit szívott (Kosztolányi Dezső ugyanennyit, csak ő emellé még betolt napi 1 liter kávét is), és ő volt az első ember, aki írógépen írt meg egy komplett regényt, a Tom Sawyer kalandjait. A Remington (az írógép és lőfegyvergyártó) kampányában Twain-t akarta felhasználni reklámarcnak, de az író egy kézzel írott levelében kérte, hogy ebből őt hagyják ki, mert egyrészt elégedetlen volt a géppel, másrészt amikor levelet írt vele, akkor postafordultával azonnal jött a kérdés, hogy hol tudna a címzett is ilyet szerezni. Remingtonék a levelét akkurátusan legépelték, majd felhasználták a katalógusukban, 300%-kal megdobva abban a negyedévben az értékesítési számokat.

Twain írói munkássága úgy alakult, hogy a fajsúlyosabb, társadalomkritikusabb műveit eredeti nevén jelentette meg, Mark Twain néven pedig a ponyvákat publikálta. Ez egész jól működött a The Mysterious Stranger regényfolyamáig, amit bár Mark Twain néven jelentett meg, de egy kurva súlyos story volt az emberiség végnapjairól és arról, hogyan bandázik a Sátán unokaöccse Tom Sawyerékkal. Tennessee államban (ahol egyébként is szeretnek random dolgokat felgyújtani) azért vetették máglyára a könyveket, mert teljesen komolyan azt gondolták, hogy a lapjairól maga a Sátán beszél az olvasóhoz. Twain 1835-ben pont akkor született, amikor jött a Halley-üstökös és az ehhez kapcsolódó világvége jóslat, 1909-ben nyilatkozta, hogy nagy csalódás lenne neki, ha a következő üstökös (75 évente szokott megjelenni) itt hagyná őt – bejött a jóslata, 1910 április 21-én, amikor az égitest újra a Föld közelébe került és láthatóvá vált szívrohamot kapott. (a képen Tesla és Twain)  

(eredeti bejegyzés)

 

4 komment

Címkék: Mark Twain Tom Sawyer

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr435851084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

micsoda? 2014.03.12. 15:57:51

Kedvenc ifjúsági könyvem a Tom Sawyer kalandjai. Hol remegtem a félelemtől, hol dülöngéltem a nevetéstől. Nem tudom, hogy a mai tizenévesek olvassák-e? Semmi nem adja vissza a könyv olvasásának élményét.

ATCG 2014.03.12. 23:04:07

@micsoda?: 62 éves elmúltam, de még ma is nagyokat tudok nevetni rajta, amikor előveszem. Gyerekkoromban a szerelmi szál is elbűvölt. Félni nem féltem, mert tudtam, hogy Tom minden borzalmon úrrá lesz, és megmenti Bessyt. Ma éppen a vasárnapi iskola és a döglött macskáért, gombért, egyebekért megvásárolt sárga, kék, piros jutalomcédulák jutottak eszembe, meg a vizsga, ahol úgy felsült az a felfuvalkodott hólyag tanító.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2014.03.13. 10:19:09

"...The Mysterious Stranger...hogyan bandázik a Sátán unokaöccse Tom Sawyerékkal..."

moly.hu/konyvek/mark-twain-a-titokzatos-idegen

illendő lenne ilyenkor a könyvet ajánlani...

Csekkliszt#10 2014.03.13. 11:09:53

Egyébként Mark Twain találmánya, hogy mással végeztesszük el azt a munkát, amiért pénzt kapunk, a kapitalizmus alapja.
Azért a könyvein túl másik nagy felfedezése a könnyen kikapcsolható melltartó is pszichedelikus élmény :-)
süti beállítások módosítása