2015.04.03.
10:38

Írta: Horváth Oszkár

OSHO-IDEZET-vegleges3_dehogyterrorista.JPG

#472 Rajneesh Chandra Mohan Jain, egyéb nevén Bhagwan Shree Rajneesh, vagyis közismerten Osho az oravecznórai bölcsességek egyik valóban eredeti, életet adó, gyermeknevetés hangon csörgedező forrása. Bár mára kultusza néhány könyve, és leginkább giccses JPG-kre pakolt idézetei szintjére emelkedett fel, vagy ereszkedett le, a bölcsességei megtalálásához rögös út vezetett, kábítószer-terjesztésen és bioterrorizmuson keresztül. Hívei a 80-as években nem csak faszságokat posztoltak a Facebookra, hanem embereket mérgeztek tömegével. Nyilván csak azért, mert nem volt számítógépük.

osho.jpg

Az, hogy eleve van 3 neve, nem korábbi útkereséses DJ-zésből adódott, ahogy Voksán Virágból DJ Flower lesz, vagy ahogy volt főnököm, Tar Gyuri megalapítja a Copas Soft nevű céget. Éppen ezért az Arajneeshő című méltán elismert slágert (a Bozon Boyz egyik kedvencét) sem ő ihlette. A "Bhagwan" (áldott) szót eredetileg hindu istenekre használták, vagy azokat nevezték meg így, akik gazdag szellemi tudással rendelkeztek. Osho elegánsan saját maga vette fel ezt a nevet, rendkívül szerényen, ahogy például Éliás Gyula "Barry White magyarhangja". (Eredetileg Maharisi - Nagy Látó - szeretett volna lenni, de azt már Maharisi Mahes jógi foglalta. Ő az, akihez elment a Beatles meditálni, és 1 napon belül lekúrta mind a négyük a csaját.)

Gyerekkorában felnőtti tisztelet övezte, és a Szomszédok végén is remekül megálló, szeretettel és tisztelettel teli frázisok vették körbe, amit nagy sikerrel továbbított követői felé. Ez a követés ma már ártatlanabb, de mivel Osho úrnak igen jó dumája volt, és vitathatatlan vallási tájékozottságával akkor és ma is bárkit lemosna egy vitában, logikusnak tűnt olyan követőkre is szert tenni, akik vallásosan rajonganak érte. Indiában a jógafoglalkozások diszkrét baszásokká konvertálódtak, a híveinek egy részét a nagyobb adományok reményében exctasyval és MDMA-val ösztönözte. A tenyérbemászó névválasztás és a kis kúrós-drogozós stiklik miatt hamar forró lett a talaj, ezért Amerikába költözött, ott kicsit új alapokra helyezte a trollkodást, és a "vagina gurujának" hívták (ez amúgy egy teljesen alkalmatlan név a pinára).

Az USA-ban mindössze NÉGY ÉV alatt elérte, hogy hívei 93 Rolls Royce-t vásároljanak neki, és szerették volna megközelíteni a 365-öt, nehogy már két napon is ugyanazzal az autóval kelljen járnia. Ugyanezek a hívek az Egyesült Államok elleni eddigi egyetlen biológiai terrortámadást hajtották végre, persze "csak" szalmonelláról van szó, egy komplett salátabár-hálózatot mérgeztek meg, és ezáltal többezer embert. De hát az vesse rájuk az első követ, aki nem vett még részt hányós gyerek bealtatózásában buszos osztálykirándulásnál, vagy nem küldte a gyerekeit jó szándékkal vesztőhelyre, egy bárányhímlő direkt-elkapási vendégségbe. Semmivel nem vagyunk jobbak.

Mindenesetre 85-ben Osho már szedhette is a sátorfáját. Egészen elképesztő, hogy végül csak 10 év felfüggesztettet kapott, és 400.000 dollár pénzbüntetést, ami kb. egy Rolls Royce hátsó részén a Ferrero csokikat tartó kis tálcának az ára lehet. A vádak között gyilkossági kísérlet, gyilkosság céljából történő összeesküvés, embercsempészet, ál-házasságkötések, valamint további harmincféle, bizonyított bűncselekmény szerepelt. Brávó!

A képeit ész nélkül osztják meg. Annyi beszédet tartott, annyi gondolata volt, hogy nagyjából 600 könyv jelent meg a gondolataival, amelyekben bár rendszeresen keveredik önellentmondásba, mégis ki fogja mindezt levezetni, ennyi mérhetetlen írás esetén. Konkrétan lehet mondani, hogy "ugyan mit tudsz te Oshoról, hogy kritizáld, előbb tájékozódj a munkásságában!". De bazmeg, nehogy már 600 könyvet kelljen elolvasni ahhoz, hogy elmarasztalj valakit egy terrorcselekményért, és droggal-manipulációval szerzett kúrásokért! Bárhol szólalt fel, annak sikere volt, és bármilyen apró minta a tollából hiteles bölcsességnek tűnik. Talán az is, de azért egy városnyi embert megmérgezni, hogy ne menjenek el szavazni, meg bedrogozni a híveidet, hogy adományozzanak, kurvára nem menő. Oké, jógázás közben inkább baszni egyet, azt belátjuk, tökoké. Eleve a jógázás minek elé?

3 komment

Címkék: vallás egyház idézet kúrás India

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr317335400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chloé Fairchild 2015.04.03. 21:59:28

Azt hittem az Osho az az Oisho, es az valami techno farmerreklam volt anno a betepett plussmakival. nyilvan o is jogazott, szerintem o kurta meg Paris Hilton legutoljara, mert nagyon szar lett a turneja.
süti beállítások módosítása