2015.04.09.
15:29

Írta: Zoli Kovács Négy

Bali, a kötöttpályás démonok szigete

 fullsizerender_2.jpg

 

#475 Délkelet-Ázsia egyik legkevésbé elbaszott helye az Indonéziához tartozó Bali - tegyük hozzá, hogy nem nehéz versenyben maradni olyan versenytársakkal mint a számmisztikában erős Mianmar vagy a fostalicska Banglades.

Bali az Indonéz szigetvilág - 17508 sziget, amiből 6000-nek tudtak nevet is adni - Lenke nénije, köszönhetően többek közt egy speciális valláskoktélnak, ami teljesen egyedi és sehol máshol nincs követője. Agama hindu dharma a neve, ami magában foglalja a hinduizmus, a buddhizmus és a sziget ősi szellemvilág hitének ügyesen összeválogatott tételeit. Mintha Vajk annak idején behúzta volna a kereszténységet a sámánok irányítása alá, és most húsvét éjjelén áldozati kumiszt innánk és a szabad ég alatt egy jólmegrakott máglya körül kántálnánk a miatyánkot a bedzsinázott varázsló vezetésével, és ezt hívnánk pészáhnak.

Azt nem tudjuk, hogy köze van-e a fentiekhez, de Balit a százezer templom szigetének is hívják, ami erős túlzásnak tűnhet egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyényi területen, viszont a valóság az, hogy vélhetően még ennél is több templom van. Nagyjából mindenhol templom van. Van falutemplom, klántemplom, szövetkezeti templom, családi templom, mogyorós templom, lyukas templom, epres-joghutos templom. 

Legalább ekkora fétis a kapu. Templomonként ebből minimum 3 van, olyan különleges biztonsági megoldásokkal, melyek minden démont kint tartanak. Először is démonriasztó védő szellemek szobrait (ezek furcsamód eléggé démonszerű arcok) állítják a szimmetrikus kapuk két oldalára, és ha ezeken mégis keresztül jutna Chuck Norris szelleme, akkor - hitük szerint - bekapcsol a fordított fotocellás ajtó és a középen félbevágott kapu két fele összecsapódik. FATALITY!
Ha még ezen is átjut a démon, akkor jön a legnagyobb trükk: egy kis fal a kapu mögött, ami útban van! Mert mint az köztudott - legalábbis ha balinéz vagy - a démonok olyanok, mint az amerikai, V8-as motorral felszerelt izomautók: nehezen veszik be a kanyarokat.

A számtalan jó és rossz szellem/Isten (Buddha, Brahman, Ganésa és rokonaik) miatt elég sok vallási ünnep van, amit okosan két - a világ többi részén használtakkal, de még egymással sem kompatibilis - naptár segítségével tudnak követni. Mind közül legfontosabb a nyepi, a balinéz újév kezdete. Ekkor adásszünetet tart a sziget, utcára sem lehet kilépni, repülőgépet sem fogadnak, bezárnak a CBA-k, még a családi tulajdonban lévők is. A szabályok betartásáról az utcán járőröző rendőrök gondoskodnak - itt mi érzünk némi ellentmondást -, vélhetően a legmenőbb balinéz szelfiket készítve a kihalt városokban. Arról szól az egész ünnep, hogy kussolni kell, mert a szigetet épp elhagyni készülő démonoknak nem szabad észrevenniük, hogy bárki is él ott. Ugyanazokról a vagány démonokról beszélünk, akik nem tudnak kanyarodni.

Míg a naptárakkal igyekeztek saját maguk életét is megnehezíteni a helyiek, más területen meg kicsit egyszerűsítettek. Nem bajlódnak például a névadással, kvázi sorszámozzák a lurkókat egytől négyig, majd az ötödik gyereknél kezdődik újra a sorminta. Ez úgy néz ki, hogy van 4 név, amit meghatározott sorrendben osztanak ki, függetlenül a születendő gyerek nemétől. Ez már csak azért is szerencsétlen faszság, mert - akárcsak nálunk, a hatmillió ügyvezető országában - szeretik a kis butikjaikat Tibor és Anyja BT-nek elnevezni, de náluk ugye a lakosság 25%-a Tibor. (Ez persze csak akkor igaz, ha minden család néggyel osztható számú utódot produkál.)
A nevekkel megúszott bonyodalmakat aztán bőven kárpótolja, hogy a kasztrendszer miatt több nyelv van használatban, és a magasabb kasztba született Tibort illik a saját cirkalmazós nyelvén megszólítani.

További érdekességek: a szigetnek volt saját tigris alfaja (Panthera tigris balica), de 1937 óta nem láttak belőle nem kitömött példányt.

Az ikrek (egyneműek is) összeházasodhatnak a szigeten, mivel feltételezik, hogy már úgyis szexeltek magzatkorukban. Ez ott valami fétis lehet, mert pár éve egy tehenet dugó tinédzsert kényszerítettek házasságra a kihívóan viselkedő szarvasmarhával.

11130724_10205214499976732_1192066066_n.jpg

(a képen a szerzőt rejtettük el)

3 komment

Címkék: naptár vallás templom démon Indonézia Bali

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr727353756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hahópihehh 2015.04.13. 22:36:28

bevallom, nem gondoltam volna, h a blog írója rózsaszínbe öltözött nyuszilányként fest a szürke hétköznapokban :) fránya előítéletek...

Kozika · http://www.k-1.hu 2015.06.11. 14:39:46

szép a szoknyája a szerzőnek
süti beállítások módosítása