2015.04.22.
09:16

Írta: Nagz

Ámokfutó zanzásítás: lofat a toportyánba

 amokfutok.png

#482 Az Ámokfutók nevű magyar popzene-történeti legendának Kozsó valóságshow-karrierjén kívül is nagyon sokat köszönhet a magyar nép, pontosabban az, hogy az "ámok", mint egyetlen indonéz jövevényszavunk valamivel jobban szem előtt maradt. A szó a maláj/indonéz szigetvilágból jön, egy azzal, amit már mindenki legalább egyszer átélt, aki használt már betárcsázós internetet: dühből elkövetett, tárgyakat szétzúzni akarás, esetekben ezt meg is tevés.

A szélhámosság is egy gyönyörű szó, azokat a fiatal lovakat hívták így, akik koruknál fogva csak a gyeplő szélén kaptak helyet, ezzel is megúszván a kőkemény erőfeszítést, amivel a hájas valagú földesurat el kellett vonszolni a parasztházba az első éjszaka jogának beteljesítéséhez.

Semmire sem vitte volna társadalmunk a léhűtők nélkül, akik nemes funkciója: a sörgyártás során felforrósított sörlevet kellett unott kavargatással lehűteni, lehetőleg sokáig.

Ha valamit zanzásítunk, a shuar indián törzsek (Nyugat-Amazonas, elsősorban a mai Ecuador-Peru) "gotta catch'em all!" szokásairól emlékezünk meg. Egyúttal ez a legrégebbi dél-amerikai jövevényszavunk. A zanza, vagy hagyományosan "tzantza" az ellenséges törzs legyilkolt tagjainak levágott feje, amit módszeresen lezsugorítottak, mumifikáltak és kis rugós talpacskával kalaptartóra szerelték bólogatni amikor leugrottak a Balatonra.

A fába szorult féreg az nem egy hízásra különösen hajlamos faszút jelöl, hanem a facsapdába szorult, üvöltő sakált, aminek a népies neve toportyánféreg. 

Több forrás utal rá, hogy a lófasz a seggedbe (nyelvünk egyik legelemibb kifejezése a szeretet ellenkezőjének kifejezésére) a 16. századi "Lofat a seggedbe!" magyarosított verziója. A lofat egy törökországból exportált kínzóeszköz, gyakorlatilag egy hosszúkás gúla, amire a nem kívánatos személyt a megaláztatáshoz legalkalmasabb testnyílásával általában ráültették. A spanyol sikertermék, a Júdásszék KGST verziója. Halált csak ritkán okozott, ellenben szorulás esetén nagyon jól tudott jönni.

 

 

2 komment

Címkék: sör lófasz szavak zanza indonézia amazonas szélhámos etimológia maláj léhűtő földesúr ámokfutók lofat

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr377381338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tszaki 2015.04.22. 12:00:37

Szép munka! Írtó faszipántos, hogy visszatértetek.

Vrana Zoltán 2015.04.22. 12:46:03

Tudományosan az van kimutatva, hogy a sörlét minél gyorsabban kell lehűteni, hogy megóvjuk a sérülésektől (elfertőződés, meleg oxidáció, stb):

www.howtobrew.com/section1/chapter7-4.html
süti beállítások módosítása