2015.05.22.
17:13

Írta: Horváth Oszkár

Miért éneklünk, ha félünk?

#496 Első blikkre mennyi értelme van annak, ha énekelünk, vagy fütyülünk egy sötét utcán? A SZÖRNY, vagy gyilkos, rabló, megijed? Vagy azt gondolja, hogy "fúúú, nem támadok, mert ketten is jönnek: az egyik, amelyik MEGY, meg a másik, aki énekel!". Hasonlóan, ha éjjel betakarózunk, fejbúbig, akkor mi lesz, a mumus vagy farkasember etikai kódexe szerint csak kitakarózott gyerekeket eszik meg? És ha alvást színlelünk arra is vonatkozik?

- Bazzzeg, nem jó, ezt most nem ölhetem meg, mert nincs ébren. Mindegy akkor -- mormogta maga elé csalódottan az embermedvedisznószörny.

Az éneklésre viszont legalább van magyarázat: a hangszálakon való tiszta énekhang kipréselés annyira finommotorikus vezérlés, valamint a szöveg fejben tartása és annek előhívása ennek a működtetése közben annyira leköti az emberi agyat, hogy nem képes félelemérzéseket mobilizálni. Egyúttal az éneklés által edzett képességek később lehetővé teszik a jelentősen differenciált gondolkodást, többszörös asszociációkat, helyzetek gyors felismerését, vagy humorérzéket - netán még jó humort is. (Azért mégsem lesz mindenki okos meg vicces, akármennyit énekelt kis fosos korában.)

Eszerint nem azért énekel reflexből az ember, mert akkor majd a sarkon ólálkodó szörnyek szétszaladnak, hanem mert saját félelemérzete szűnik meg. Nem "racionálisan" (ha hangosabban énekelek, akkor jobban elijesztem!), hanem egy konkrét neurobiológiai hatás által.

Mindez nem tévesztendő össze pl. Várkonyi András - Borkóstoló című dalával, ott AZÉRT félünk, MERT énekel.

ami-meg-tud-olni.png

"Ami meg tud ölni, az ajtót is ki tudja nyitni"

2 komment

Címkék: zene agyfasz

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr957482800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szabogyula 2015.05.23. 17:44:52

Az általános jó közérzet és az egészséges , erős tüdő / továbbmenve a helyes tartás , egyenes gerinc / közötti összefüggés egyértelmű ....görnyedten egyszerüen nem lehet félelem nélkül élni . Az éneklés meg szerintem a legősibb , legegyszerűbb légzőgyakorlat , nem véletlen hogy minden vallás énekelteti a hiveket . Már ott tartok hogy magamban ezzel magyarázom egy kiadós családi veszekedés nyugtató hatását ...nem más mint egy spontán légzőgyakorlat ...:))

Szőkebácsi 2015.09.01. 22:03:40

Én most berittyentettem ettől a videjótól
süti beállítások módosítása