2015.05.29.
19:05

Írta: Horváth Oszkár

A Bastille rabjai

#498 Bár bizonyára megihlette a mi forradalmárainkat is az esemény, és elugrottak Táncsicsért, érdemes megemlékezni, hogy 1789. július 14-én a Bastille "ostroma" közben összesen 7 fogoly tartózkodott az épületben. Négy váltóhamisító, két totál elmebeteg, és egy szexuális bűnöző. 

A tömeg azonban még ennél is nyomorultabb volt, ugyanis mire ezt a 7 szerencsétlent ki akarták juttatni a cellákból, valakik a kulcsokkal már régen 8 megállóval arrébb dajdajoztak, és ünnepeltették magukat, hogy ők most mennyire megcsinálták a szabadságot, csak mondjuk elfelejtették előtte kinyitni az ajtót a hét hülyének. Úgyhogy akik maradtak, rátörték a nyílászárókat a bentlakókra. 

A reggelre összegyűlt 1000 fő amúgy sem a rabokért ment oda, hanem mert 2 nappal előtte 250 hordó puskaport szállítottak az épületbe, és az bizony elég jó input egy forradalomhoz. Miután a Bastille őrsége a felsőbb parancs ellenére megadta magát, kvázi kooperált a támadókkal, azok lándzsára tűzték a fejüket, és szintén rohantak vele a Blahára Tiestora, a többi jóképességűhöz, akik ugye a cellakulcsokkal már ott voltak. 

lego-bastille.png

A négy hamisító, a két gyépés, és a kúrógép előtt Alexandre Dumas fantáziájában valamikor 1715 előtt itt raboskodott a trónjogosult "Vasálarcos", akit a rohadt kettővel azelőtti Lajos oda száműzött - gondolatban talán őt akarták kiszabadítani, de ő ugye nem volt ott. Amúgy az akkori törvények szerint ikrek esetén a FIATALABB követelheti a trónt, a legenda szerint ez Fülöp, mert ugye az ultrahang készülékek akkori fejlettsége szerint ahogy kijött egy gyerek, azt lelajosozták (vagy fel), nem számítva arra, hogy utána jön még egy, és igazábból akkor mégis inkább az előző Fülöp, és akkor legyen ez Lajos - kivéve, ha hármasikrek, és mégis inkább az első legyen akkor Károly, a második Fülöp, és akkor a harmadik Lajos! Mindegy. Aki ezt a legendát írásba is foglalta, az a böri későbbi lakója, Voltaire, aki egy (tévesen?) neki titulált gúnyos írásért ült itt 11 hónapot 1717-ben (már Lajos halála után). Aztán 1780 körül De Sade márki került ide, ez már ugye gyanús, mert ő lehetne bármelyik a gyépések közül, de a szexuálisan aberrált is. Nos gyakorlatilag mindkettő, de egyik személy sem ő, mert annyival gyépésebb volt az ostromkor ott tartózkodó kettőnél, hogy 1787-ben átszállították a charenton-i elmegyógyintézetbe. Onnan 1790-ben engedték ki, így ha a Bastille-ban csak egy pindurit jobban viselkedik, nyert volna egy évet.

Úgyhogy végül is a 250 hordón, meg a kulcsokon kívül mást nem sikerült kiszabadítani. Akik a kulcsokat elvitték, azokat csak ahhoz a csávóhoz tudom hasonlítani, aki a Mézga Gézában felajánlja, hogy "megszereli az autót", és 3 percen belül sikongatva elfut a hűtőventilátorral. Ő az alábbi videóban 6:34-től van képen.

2 komment

Címkék: franciák

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr177503314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exterminador 2015.05.30. 14:33:46

Pontosítás: Sade-ot 1789-ben, egy héttel az ostrom előtt szállították át, mivel a börtönablakból hergelte a népet.

Chloé Fairchild 2015.05.30. 21:14:41

Sade nem volt perverz, a sajat keretein belul igencsak egeszseges eletmodot folytatott: Sajat bevallasa szerint a mindenfele testi szenvedely es vagyai elfolytasa a lelke es a teste megcsonkitasa lett volna. Fitnesszorult volt a javabol.
süti beállítások módosítása