2015.06.03.
10:14

Írta: Zoli Kovács Négy

Googol - avagy elírtuk e a cikk címét?

#500 Egy amerikai matematikus (Edward Kasner) 9 éves unokaöccse gügyögte ki magából először a googol szócskát (1938-ban), amit nem tudni miért, de a matek szakos rokon kisvártatva ráaggatott egy kikúrt nagy számra, konkrétan a tíznek a századik hatványára. A milliárd ugye már foglalt volt, ebben igaza van, jobbat meg mi se tudnánk adni neki, az meg  a másik. Ez egy szép nagy szám, olyan nagy, hogy már elképzelni is nehéz bármiből ennyit, de ha mégis megpróbáljuk, akkor arra kell gondolni, hogy Simicska L. és Mészáros L. közösen sem tudott, és nem is tudna ennyit kiszámlázni több tucat négyéves nemzeti együttműködés alatt sem. A googol nagyobb, mint az ismert univerzum részecskéinek száma (ki van számolva, de persze lehet plusz-mínusz 5 darab eltérés). Leírva úgy néz ki, hogy egy 1-es és utána 100 nulla. Ezt azért még le lehet írni egy vasárnap délután, ezért Kasner ráemelt, és megalkotta a googolplexet, ami a 10 a googolodikon, vagyis  egy 1-es és utána googol darab nulla. Itt már gondunk támad a leírással, ugyanis az univerzum minden részecskéjére jut minimum egy nulla, ráírni viszont macera, meg akkor kéne még egy univerzumnyi cucc AMIVEL ráírjuk. Ezért nem is szokták ezt már leírni.

Van egyébként neve 10 másik sokadik hatványainak is, pl a 96.-nak szexdecillió.

tumblr_m9knn7koqj1ruyodeo1_500.png

A Google vállalatbirodalom névadója -  a kereső - szándékosan lett a googolról elnevezve, de véletlenül lett elbaszva a neve. A domain már be volt jegyezve amikor észrevették az elírást. (A kerevet a másik hülye szó, ami eleve elírva terjedt el, de minek.) 

Az új keresőt - korábbbi nevén BackRub -  indulásakor egy darabig csak szakmabeliek használták, ez volt a korszak IT-s batikolt pólója, alternatívkodós megkülönböztető jegye, másokat lecsicskázási alapja . "Jaahhhh, ti altavistáztok.. Az annyira '97!" Habár pár év alatt a batikolt pólóhoz hasonlóan elterjedt, de óriási különbség, hogy a google elterjedése érthető, létjogosultsága nem összevethető a másik dologgal. Tömeges használatát és a googol számhoz méltó mivoltát is bizonyítja egy 2007 januárjában indított kísérlet, a "Black Google Project" amely indulása óta több mint 5000 Megawattóra energiát spórolt meg a bolygónknak csak azáltal, hogy a kereső képernyő háttérszíne fekete. Elírás ide vagy oda, ezzel a branddel azért lehet vagánykodni.

A képen Carl Sagan örül a leírt googolnak.

8 komment

Címkék: google googol

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr837512494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2015.06.03. 10:50:06

"több mint 5000 Megavattóra energiát spórolt meg a bolygónknak csak azáltal, hogy a kereső képernyő háttérszíne fekete"
Na ez a menő, meg az amikor Carl Sagan megpróbálta szemléltetni a googol-t és csak húzta húzta húzta a csillió nullát :)

Bakacsin 2015.06.09. 10:45:05

Emlékezetem és ismereteim szerint:

- 2007-ben már meglehetősen elterjedt volt az LCD monitor,
- az LCD monitor (és minden más eszköz, ami erre a technológiára épít) működése során a háttérvilágítás intenzitása közel állandó, amennyiben nem babrálja senki és semmi a fényerő "potméterét". A fekete színt úgy állítja elő, hogy lehetőleg teljesen eltakrja a háttérvilágítást az adott képpontban.

Hogy a manóban lehet energiát megtakarítani a fekete Gugollal így?

Zoli Kovács Négy 2015.06.09. 10:56:21

@Bakacsin:
"New advances in LCD technologies could eventually validate the belief that black is better. Newer types of LCD include a dynamic dimming capability that changes the strength of the backlight based on the image being displayed. Heap also points out that many of the new monitor technologies such as LCDs backlit with light-emitting diodes (LED), plasma screens and organic LED screens do not have a constant backlight so we will see larger savings with Blackle as these new monitors replace the CCFL LCDs,"
forrás: www.scientificamerican.com/article/fact-or-fiction-black-is/

Bakacsin 2015.06.09. 11:01:26

@Zoli Kovács:
Wow! Nagyon köszönöm.
A plazma és az OLED nem meglepetés számomra, de az LCD igen. Nem tudtam, hogy újabban ilyen okosságok is napjaim részévé váltak.

Kopi3.14 2015.06.11. 15:02:17

"Googol - avagy elírtuk e a cikk címét?"

El.

"Megavattóra"

Ezt is.

Zoli Kovács Négy 2015.06.11. 15:17:49

@Kopi3.14: a címet nem, de ezt valóban. :)
javítom.

skaven 2015.07.14. 14:06:45

mondjuk az igazan rajok altavizslaztak... :o)
süti beállítások módosítása