2015.06.29.
10:31

Írta: Horváth_Kálmán

Szökés a Földről, égre szegezett műholdak és a 70.000 dolláros kula

tumblr_m084pwzogr1qf71bqo1_1280.jpg

#507 A Guns N’ Rosesnek 15 év kellett, hogy összedobják a megkérdőjelezhetően jó Chinese Democracy albumukat, de aki már látott ilyen csocsóval, billiárdasztallal és szittyópulttal felszerelt stúdiót, az nem csodálkozik ezen (biztos ingyen lehetett telefonálni is). Ezt csak a távlatok miatt írtam; az emberiségnek (már ha a natúfoktól számoljuk az emberi civilizációt) kb. 14.000 év kellett, hogy egy levegőnél nehezebb, motorral hajtható és irányítható repülővel elszakítsa az embert a talajtól (Wright-fivérek, 1903.), viszont ehhez képest már csak 58 évre volt szükség, hogy Jurij Gagarin 1961-ben, a Vosztok-1 fedélzetén kijusson az űrbe

Pedig az űrrepülés sokkal több nehézséggel állította szembe a mérnököket: az egyik legkomolyabb kihívás az volt, hogy lehet egy több tonnás testet az első kozmikus sebességre (kb. 8 km/s) felgyorsítani, hogy az Földkörüli pályára tudjon állni.

504559981_869e72bd5b.jpg

1957-ben, a szovjet űrkutatástól eléggé elmaradt Egyesült Államokban volt erre egy ígéretes kísérlet: a Pascal-B nukleáris tesztkísérlet során 150 méter mélyre temettek egy nukleáris bombát, amit csak egy egytonnás páncéllemezzel lezárt vájat kötött össze a felszínnel. A robbanás elképesztően durva volt: a bomba környezetében 300 méteres mélységig elpárologtatott MINDENT, a keletkező gázok pedig olyan erővel lőtték ki a súlyos acéldugót, hogy az a 42 km/s-es (151.200 km/h) sebességével elérte a harmadik kozmikus sebességet is. A dugót sosem találták meg, ami jelentheti persze azt is, hogy egyszerűen megsemmisült, de néha szoktak rá az „első, ember által készített eszköz, amely elhagyta a Naprendszert” titulussal hivatkozni.

4th_fw_strike_eagles_assist_shuttle_launch.jpg

Az Atlantis űrsikló indítása a Kennedy Űrközpontból

Az első kozmikus (vagy szökési) sebesség elérést megkönnyíti, ha az Egyenlítőhöz minél közelebb történik az űrhajó felbocsátása, mert ott a legnagyobb a bolygó forgási sebessége, kb. 450 m/s, ami kb. 5%-os könnyítés; a Kennedy Űrközpontot is jórészt ezért, illetve az óceán közelsége miatt helyezték az Egyesült Államok egyik legdélebbi pontjához.

512x.jpg

A másik dolog, ami a sebesség elérését segítheti, az a súlycsökkentés: Armstrongék idején egy kilónyi anyag a Holdig való eljuttatása hozzávetőlegesen 50.000 dollárba került – a legenda szerint Buzz Aldrin az Apollo küldetés előtti kábelezése után bizalmasan azt mondta, hogy „ezzel spóroltam legalább 70.000 dollárt az adófizetőknek.”

A Deimoson (ahol egyébként a Doom is játszódik), a Mars és az egész Naprendszer legkisebb holdján a szökési sebesség mindössze 5,2 m/s, tehát egy nekifutásból elrugaszkodás ott már felér egy rakétaindítással.

interstellar-1415380451.jpg

Aki figyelmesen nézte az Interstellar című filmet, annak feltűnhetett, hogy a földi gravitáció 130%-val rendelkező vízbolygóra (amire először szállnak le az új galaxisban) a szökési sebesség elérését biztosító hordozórakéták nélkül landoltak, ami eleve lehetetlenné tette, hogy onnan valaha is elrepüljenek, hiszen önerőből az az ékekből összetákolt kis gép képtelen lett volna elérni a földiénél szükségszerűen komolyabb kozmikus sebességet.

clarketrex.jpg

Sir Arthur C. Clarke-ot nemcsak azért szeretjük, mert kiváló sci-fi író volt és két Napi Vagányság szerzőnél is jobban bolondult az ízléstelen hawaii/acapulco ingekért, hanem mert jövőbelátó mérnökként az első műholdak fellövése előtt 10 évvel ő vázolta fel a geostacionárius pálya fogalmát: ez egy olyan Föld körüli pálya (35.786 km magasan) az Egyenlítő síkjában, ahol a földi gravitáció és a szatelliteket magasra repítő centrifugális erő kiegyenlíti egymást. Amik itt állnak pályára, azok már nem zuhannak vissza a Földre, viszont nem is hagyják véglegesen maguk mögött a bolygót.Keringési idejük is pont megegyezik a földiével, tehát a Földről felnézve mindig ugyanott lehet látni ezeket a műholdakat; ehhez mondjuk az is kell, hogy az 1674 km/h órás sebességgel forgó bolygó felett a geostacionárius pályán a tempomat pont 11.070 km/h-ra legyen beállítva. Clarke víziójában az ide fellőtt műholdakkal megvalósítható lett volna az egész bolygón az ingyenes kommunikáció, de szerencsére az AT&T és a többi távközlési cég időben észbe kapott, hogy ez ne valósulhasson meg. Riszpektelésből szokták amúgy Clarke pályának is hívni a geostacionáriust, jövőbeli gyakorlati haszna leginkább abban lehet, hogy az űrutazást teszkósító űrlifteket ide helyeznék.

9 komment

Címkék: repülés űrkutatás atombomba űrhajózás fizika szovjetek Egyenlítő Buzz Aldrin Interstellar Arthur C. Clarke geostacionárius pálya Vosztok-1 kozmikus sebesség

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr777580902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2015.06.29. 21:18:19

"a keletkező gázok pedig olyan erővel lőtték ki a súlyos acéldugót, hogy az a 42 km/s-es (151.200 km/h) sebességével elérte a harmadik kozmikus sebességet is."

Ezt ki mérte le? :)
Mert ha a robbanástól nem is, a légköri súrlódástól bizonyára elpárolgott.

"önerőből az az ékekből összetákolt kis gép képtelen lett volna elérni a földiénél szükségszerűen komolyabb kozmikus sebességet."

Hát még a fekete lyuk közelségét, ahol az idődilatáció úgy jó 60 ezerszeres...

Horváth_Kálmán 2015.06.29. 21:42:45

@Alick: Itt picit többet írnak, de 38 és 65 km/s értékeket találtam a többi oldalon: nuclearweaponarchive.org/Usa/Tests/Plumbob.html
Amúgy persze valószínű, hogy megsemmisült - ha nem, akkor kb. a Plútónál tarthat most.

Alick 2015.06.29. 22:12:15

@Horváth_Kálmán: ahogy a link is említi, az ekkora sebességgel légkörbe vágódó meteorok teljesen lefékeződnek és/vagy elpárolognak... a nem éppen aerodinamikus profilú ajtó sorsa is hasonló lehetett.

Jadeite 2015.06.30. 01:10:14

Jó poszt ez is, mint a többi (vagy a legtöbb :D ) Ez a Pascal-B kísérlet meg elég vad, még sohasem hallottam róla, pedig érdekes. Kicsit belegondolva jó, h ezek hirtelen atombomba-mániájukban a Holdat nem akarták csak ferobbantani. Vagy várjunk csak...

Rézfánfütyülő fűzangyal 2015.06.30. 10:00:28

Ez a cikk tele van hülyeségekkel. Úgy kezdődik hogy a sumerektől (i.e. 4000) napjainkig eltelt 6000 év az 17000.
Geostacionárius pályán igenis vannak távközlési műholdak, de ezek, a nagy távolság miatt nem használhatók egyéni (hordozhat) készülékekhez (kis jelerősség). Ebbe bukott bele pl.Bill Gates, amikor meg akarta csinálni, de működik és különleges célokra (pl. távoli expedíciók) ma is használják, de a készülékek nehezek (kb. 0,5 kg), nagy fogyasztásúak.

Horváth_Kálmán 2015.06.30. 11:01:25

@Rézfánfütyülő fűzangyal: összekevertem a natufival, javítottam, kösz!
A geostacionárius pályával kapcsolatban nem írtam, hogy nincsenek műholdak, csak nagyon korlátozott a számuk, mert egy pályán és kb. ugyanabban a magasságban kell mozogniuk.

Kopi3.14 2015.06.30. 11:46:22

A geostacionárius pálya definíciója hülyeség.

Tehetséges ugandai buzi 2015.06.30. 12:50:46

Ööö, nem Gustave Whitehead volt, aki az első, önálló motoros repülést végrehajtotta? (Egy évvel a Wright fivérek előtt?)

Horváth_Kálmán 2015.06.30. 18:22:29

@Kopi3.14: mi a hülyeség benne?
@Tehetséges ugandai buzi: Whitehead repülését úgy tudom, hogy pár megkérdőjelezhetően szavahihető szemtanú + két elmosódott fényképen kívül semmi nem bizonyítja, vagy volt még valami ezeken kívül?
süti beállítások módosítása