2015.07.01.
14:23

Írta: Zoli Kovács Négy

#LUXY #SWAG #KONGÓ

#508 Vedd el mindenét a 90-es évekbeli Snoop Dog-nak, kivéve a ruháit és megkapod a La Sape (Société des Ambianceurs et des Personnes Élégantes - The Society of Taste-Makers and Elegant People rövidítése) klub elnökét. Itt kiemelnénk az ELEGANT-ot. Nem ciki, ha még nem hallottál róluk, kongói srácok elit kis csoportjáról van szó, akik meglátták azt, ami naggyá tette a kora 90-es évek bravohits-ektől hangos magyar piacait: a márkajelzések és az élénk színek mágikus hatalmát. A magyar alternatív butikvilág ízléstelen adidos és dubwil kínálatával szemben azonban ők jó érzékkel rámentek a luxusmárkák ízléstelen vonalára, ami viszont már nyújt egyfajta stílust. Másodkézből, ugyanis a bolygónkon jelenleg fennálló egyenlőtlen elosztás következtében sajnos csak bálabontáskor jutnak hozzá a kékvérűek levetett lajbijaihoz. Secondhand swag - sSWAG! közben persze used luxy is - uLUXY! Őrület. Bármit szívesen viselnek ami kellően drága volt az eredeti tulajdonosának, de főleg az Andrássy út kínálatából válogatnak: Versace, Prada, Gucci, Armani, ilyesmik. Világ legszimpatikusabb sznobjai. Nem csupán pár habókos habonyingosról van szó, valódi szubkultúra online jelenléttel és közel 60 éves múlttal, rendszeres parádés felvonulással, ahol két dolog a cél: kikúrt menőnek kinézni (ez sikerül is nekik) és márkacímkéket villantani. A környezet és az outfit közt olyan erős ellentét feszül, hogy a tájidegen szó kevés már ehhez. Kontrasztosságában Vajna Tímea "minden nőnek gyémántot valentinra" mozgalmához hasonlít picit.

 

Szokás szerint az egész egy hülyével indult: az 1960-as években egy helyi popsztár Papa Wemba szeretett volna kilógni a tömegből és sikerült is neki, de a stricinek öltözés divatja egészen a húszas évekre nyúlik vissza a környéken. Ebből is fakad a kettősség a stíluson belül: az elegáns frakkos vonal orgiázik a legújabb designer darabokkal szügyig merülve a hordhatatlan mintákban és a vibráló színekben.

s1.jpg

Egy eleve szegény ország szegény fővárosában, Brazzaville-ben - ahol a lakosság nagy része kénytelen napi 30 centből létezni - próbálnak ezek a srácok extrém gazdagnak kinézni. Kicsit olyan ez, mint a kevésbé szerencsés arab országok (pl Egyiptom) vendéglátóipari egységei: mindegy mennyire düledezik az épület, a GRAND vagy a ROYAL jelzővel a homlokzaton aláhúzzák a hely exkluzivitását (feeling pimp).

s3.jpg

Fentiekből következően a Sapeur-ök egy-egy jobb állapotú arisztokrata kardigánért kénytelenek - és képesek - akár napokig dolgozni. Öltözködésre kicsit többet költenek, mint ingatlanokra, így a világon vélhetően csak itt léteznek hajléktalanok eredeti(!) Louis Vuitton cekkerrel.

s2.jpg

Egyébként leszámítva a címkére buzulást sokkal inkább viselhetőnek tartjuk (NVR kétharmad, ami nettó 50% tagság) a használt kakadumintás (vagányság!) versace szmokingot, mint a budapest-milánó tengely által gyártott bármelyik melírozott pólót. 

 

3 komment

Címkék: divat szubkultúra kongó la sape

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr137587436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kewcheg 2015.07.01. 22:36:09

Helyükben meg se állnék Brüsszelig,köcsög belgák sokkal, kb tíz a tizediken mill.pénzzel és számtalan millió jobb kézzel lógnak nekik....

Treffikutya 2015.07.01. 23:01:06

Egy kis pontosítás: a sapeur-ök és a sapeur mozgalom nem Kongó Brazzaville-ből, hanem a Kongó folyó túloldalán lévő Kinshasából származik, ami korábbi nevén Leopoldville volt és a Kongói Népi Demokratikus köztársaság (korábban Zaire és még korábban Belga Kongó) fővárosa. A mozgalom talán a mi szemünkkel nevetségesnek és furcsának tűnik, de valójában ez egy szürreális társadalmi reakció a teljesen kilátástalan afrikai giga-városi létre. Kinshasában milliók élnek számunkra elképzelhetetlen körülmények között, nincs tömegközlekedés, nincs orvosi ellátás, nincs posta, nincs nyugdíj, nincs ivóvíz, nincs épkézláb rendvédelem,nincs elérhető és megfizethető iskolarendszer, van viszont hihetetlen korrupció, gyermekbénulás,betegségek és hihetetlen életkedv és életöröm! Ja és a sapeur-ök nemcsak nyugati levetett göncökre utaznak, hanem - bár általában semmijük nincs az égvilágon - az egész vagyonukat képesek egy márkás darabra feláldozni...Tényleg szürreális az egész, de ettől sokszínű a világ!

Zoli Kovács Négy 2015.07.02. 12:34:05

@Treffikutya: több helyen is Brazzaville-t találtam meg mint a mozgalom központját / starthelyét.
azt írtuk mi is, hogy többet költenek a cuccokra, mint pl lakhatásra, de a források sehol sem említenek üzletben vásárlást. csak secondhand, illetve Európába emigrált rokonok által bolti lopásokkal beszerzést.
az viszont, hogy ilyen körülmények közt nyomják ezt stílus mindenek felett dolgot nagyon metál. szimpatikus. (nem a bolti lopás)
süti beállítások módosítása