2013.01.26.
10:11

Írta: Horváth_Kálmán

Mitől lesz egyre csípősebb?

248730_213757191997855_7576188_n.jpg

#15 A paprikák csípősségét, amit a kapszaicin okoz a Scoville-skálával lehet a legegyszerűbben lemérni. Akik egyszer igazán rákapnak a csípős cuccokra, azok az addiktív hatás miatt nehezen jönnek le róluk, magas Scoville értéknél (~100.000) ugyanis beindulnak a test védekező mechanizmusai, felszabadulnak a természetes fájdalomcsillapítóként is funkcionáló endorfinok, amik akár euforikus állapotba is juttathatják a felhasználót. Picit hasonlít az egész hatásmechanizmusa a hullámvasutazáshoz. A csípős paprikák csípőssége amúgy egy egyszerű védekezési mechanizmusa a növényeknek az emlősökkel szemben: a kapszaicin beindítja a hőérzékelő receptorokat és ez fájdalomként sugárzódik az agyba. A madarak receptorait és emésztőszerveit azonban teljesen hidegen hagyják a kapszaicindús magok, ezért a megkajált és arrébb kipotyogtatott magokból újra kihajtó paprikák szívósabbak és csípősebbek lesznek, persze teljesen eredménytelenül a szárnyasokkal szemben. A vándormadaraknak köszönhető az is, hogy egy olyan nem kifejezett paprika-nagyhatalom, mint amilyen Anglia is tudott olyan chilit termelni, amely rövid ideig birtokolta a világ legcsípősebbje címet.

(eredeti bejegyzés itt és itt)

3 komment

Címkék: paprika chili csípős

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr925044558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GaBko · http://gabkochili.blog.hu 2013.02.26. 12:14:01

Igen, a Dorset Naga Jolokia amit egy ideig a legerősebb chiliként tartottak számon, a Bhut Naga Jolokia Angol nemesítése. De, hogy a madarak miképpen játszanak szerepet a nemesítésben eléggé homályos:) Tudtommal az újabb fajták, keresztezések és szelektálás eredményeként jönnek létre.

Üdv:
gabkochilli.blog.hu/

GaBko · http://gabkochili.blog.hu 2013.02.26. 13:41:49

Az, hogy a madár nem érzi a csípősséget a növény elterjedésében segít, mert így messzire eljut a mag a madár segítségével.

Horváth_Kálmán 2013.02.26. 17:04:35

@GaBko: utánanéztem a kapszaicin wiki oldalán, ott nekem nem teljesen egyértelmű, hogy az a mag, amit kiszar a madár, az bikább lesz-e vagy csak az a hajtás, ami a leszakított helyén jön ki: en.wikipedia.org/wiki/Capsaicin#Natural_function
süti beállítások módosítása