2015.04.07.
12:46

Írta: Nagz

Usa-Oroszország gyalog + tereprendezési matrjoska

alask.png

#473 Oroszországból Amerikába gyalog? Nem lehetetlen. A Bering-szorosnál egymástól valamivel kevesebb, mint 4 km-re fekszik a két Diomede-sziget. A kisebbik, keleti sziget az USA része, a nyugati, valamivel nagyobb sziget pedig Oroszországé, ráadásul az ország legkeletibb pontja egyben. Az amerikai szigeten él egy maréknyi (kb. 100-150) ember is, akik az időjárástól függően kapják (vagy nem kapják) meg a postát, helikopterből. Lynne Cox amúgy 1987-ben átúszott a két sziget között, mindkét ország akkori elnökének elismerését kivívván ezzel. Ügyes kislány. Bár a Kuba-Florida távon enyhébb hőmérsékletű a víz, a távolság sokkal nagyobb, így annak átúszása a reménytelen disszidáláson kívül nem javallott. Telente van, hogy úgy megfagy a víz, hogy egy híd képződik a két sziget közé, jelentősen megnehezítve a határőrség dolgát. A legkomolyabb vagányság, hogy a két sziget között húzódik végig a szabad szemmel is majdnem látható Nemzetközi Dátumválasztó Vonal, ami az időzónák meghatározásához szükséges, ergo a Nagy Diomede sziget 23 órával a Kis Diomede sziget előtt jár - ez különösen előnyös lehet a helyi CBA-nak, mert az aznap lejárt élelmiszereket csak át kell vinni a másik oldalra, hogy ott még akciósan értékesíthessék. Hogy ez a majd' egy napnyi időeltérés miért pont itt húzódik? Amikor az USA megvette Alaszkát (1867), akkor a julián-Gergely naptárak inkompatibilitása miatt azonnal lett egy 12 napos időugrása a helyieknek (október 6. után október 18. következett), majd hogy tovább bonyolítsák, a dátumválasztó nyugatra tolódásával 23 órát visszaugrottak az időben és azóta is az Államoknak ez a fele ennyivel le van maradva az oroszoktól. Kicsit olyan, mint a Sziget fesztivál, ahol az első nap a -2. és amikor az ötödik napra van leszervezve egy koncert, akkor neked a hetedikre kell menni. Nálunk csak egy hétig van ez, a Diomedesen viszont mindennapos.

Ez itt feljebb csak egy közigazgatási horror, de hogy a bolygónk tereprendezőitől is említsünk jófejséget: Vulcan Point Island. Ez egy apró sziget egy vulkáni tóban (Crater Lakes), ami egy szigeten van (Vulcan Point island), ami egy tóban van (Lawa Ng Taal), ami egy szigeten van (Luzon, Fülöp-szigetek). Tehát úgy kell elképzelni befelé zoom-olva, mint egy fekete-fehér koncentrikus körökből álló céltáblát, amit a prérifarkas felfest a talajra mielőtt a saját fejére ejti az üllőt. Ennek csak egy aspiráns kistestvére a japán Aogashima sziget, ahol egy vulkánszerű besüllyesztményből emelkedik ki egy kúp, amit nem vesz körbe víz, viszont nagyon Sim City-sen szép és éppoly szürreális. 170 boldog ösztönlény él rajta.

vulcanpoint.png

Vulcan Point Island

 

aogashima.png

Aogashima Island (青ヶ島)

 

Szólj hozzá!

Címkék: amerika usa japán oroszország vulkán alaszka Fülöp-szigetek aogashima

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr227340272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása