2013.09.12.
06:20

Írta: Horváth_Kálmán

Thomas Edison

390240_290398881000352_847208787_n.jpg

#244 Thomas Edison elképesztő nagy fasz volt, a 2 éve elhunyt Steve Jobs méltó előképe. Edison asszisztense volt egy időben Nikola Tesla heti 18 dolláros bérezéssel, akkor romlott meg a viszonyuk, amikor Edison 50.000 dollárt ígért neki egy váltóáramú generátor létrehozásáért, majd amikor ezzel Tesla elkészült, azzal tagadta meg a kifizetést, hogy: „Amikor megszerzed majd az amerikai állampolgárságot, akkor érteni fogod az amerikai vicceket.” Tesla felmondott és a váltóáram egyes számú propagandistája lett, Edison viszont erőltette a szerinte biztonságosabb egyenáramot, ezért hogy lejárassa a konkurens technológiát bizarr road show-kat rendezett, ahol mindenféle állatot végzett ki váltóáram segítségével. Akkora fasz volt, hogy ő hajtotta végre a történelem egyetlen gyilkosságért jogerősen elítélt elefántjának kivégzését is, amikor egy pódiumon a talpain keresztül 6600 voltot vezetett a szerencsétlen állatba és ezt ráadásul fel is vette kezdetleges kamerájával. 

Hollywood is Edisonnak köszönhető létrejöttét: miután szabadalmaztatta filmkameráját ügyvédek tucatjait bérelte fel, hogy a kamerák használatát ellenőrizzék, szóval akkortájt a home videok készítése a celebbé váláshoz a rögösebb utat jelentette. Akik nem akarták/tudták a csillagászati összegű jogdíjakat kifizetni, azok inkább elmenekültek New York vonzáskörzetéből, és meg sem álltak a nyugati partig, ahol Los Angelesben viszonylagos nyugalomra leltek, és ahonnan rövid időn belül át tudtak ugrani Mexikóba - itt a szabadalmi és kapcsolódó jogokat sokkal lazábban kezelték már akkoriban is. 

(eredeti bejegyzés)

Szólj hozzá!

Címkék: AC/DC Nikola Tesla Thomas Edison

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr875508267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása