2014.02.22.
08:23

Írta: Horváth_Kálmán

Nyomdász vagányságok

524659_503822896324615_182363193_n.jpg

#407 Biztos közületek is sokan szeretnének nyomdásszal, print produkcióssal vagy DTP-operátorral párzani, ezért tanítunk nektek pár nyomdaipari szlenget, amivel be lehet vágódni a Gutenberg-galaxis állócsillagainál.
Lipcsei soresés: tördelésnél kerülendő, hogy
a sorok piramis alakban kövessék egymást,
a lipcsei soresés lényege is az, hogy ne
legyenek egymás alatt csökkenő vagy
növekvő hosszúságú sorok, mert
olyan undorítóan fog kinézni,
mint ez a bekezdés.

Tipográfiai pontrendszer: a betűk méretét ebben adják meg, egy pont = a francia hüvelyk 72-ed része, vagyis 0,376 mm, szokták nyolcadpetitnek is hívni, de itt amúgy majdnem olyan szép elnevezések vannak végig, mint a gombáknál vagy az énekes madaraknál, a 9 pontos betűt szaknyelven borgisznak hívják, a 12-est cicerónak.

Olvashatóság: a talpas (serif) betűtípusok jobban olvashatók, mint a nem talpasok (sans-serif). A lineáris fontok (állandó vastagságú betűvonalak) olyanok a szemnek, mint Szecsődi Karcsi, megerőltető nézni őket, a dinamikus fontoknál viszont a betűvonalak vékonysága és vastagsága folyamatosan változik, szinte vezetik a szemet a következő betűre. A csupa nagybetűvel (szaknyelven: verzál) szedett szövegeket azért nehezebb olvasni, mert alapvetően nem betűket, hanem betűképeket dolgoz fel az agy és azt kisbetűs (kurrens) tördeléssel tanulta meg.

Moaré (vagy moiré): színes nyomtatásnál 4 (cián, bíbor, sárga, fekete) + 1 (a fehér papír) színt használnak, az árnyalatokat pedig úgy érik el, hogy ebből a négy színből különböző méretű pontokat tesznek egymás mellé, ezeket a szem pedig egybemossa és létrejön a kívánt szín. Ha ezeket a pontokat tartalmazó rácsokat úgy teszik egymásra, hogy a rácsok iránya nem tér el egymástól a kellő mértékben, akkor a pontok össznyomata létrehoz valamilyen kör, négyszög, rozetta, stb. mintázatot, ezt hívják moirének (az azonos nevű csipke után) és egymáshoz képest minimum 30 fokos rácsforgatással lehet ellene védekezni.

(eredeti bejegyzés)

3 komment

Címkék: tördelés nyomdászok DTP lipcsei soresés

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr715814568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HgGina 2014.02.23. 19:26:38

Neked közöd sincs a nyomdászathoz. Ennyi baromságot leírni meg viccnek is igen hitvány.
Csak pár apróság:
- a DTP nem nyomdászat;
- a pica- vagy a didot-pontot akartad írni;
- a moire-nak semmi köze a négyszínnyomáshoz, duplexnyomásnál is jelentkezhet (mielőtt leírnád az újabb ökörséget, a duplex nem a kétoldalast jelenti), az oka pedig interferencia, mellesleg kizárólag a Levy-típusú, ismétlődő elemű, szabályos ezüst- vagy bíbor-, pont- (ritkán vonal-) rácsoknál fordul elő;
- dinamikus font nincs, van lineáris és nemlineáris, van talpas és van talpnélküli.

Amit összehordtál, nem vagányság, hanem méretes ökörségtömeg.

Horváth_Kálmán 2014.02.23. 19:55:36

@HgGina: tök igazad van mindenben :(
Ritka hulladék ez a blog.

_wood_ 2014.02.25. 16:55:40

tanulni jöttök, vagy szórakozni?
ez nem a tótfalusi...
süti beállítások módosítása