2014.03.01.
07:27

Írta: Horváth_Kálmán

Gusztustalankodó kisállatok

196361_512462765460628_1835781627_n.jpg

#414 A kínai lágyhéjú teknős egyaránt képes vizeletét kloákáján és száján keresztül üríteni, de a szájvíz jellegű hatás miatt inkább az utóbbit részesíti előnyben. A szájában található kitüremkedéseknek köszönhetően képes a víz alatt is lélegezni, és ezzel a multifunkcionális szervvel a vízben nagy mennyiségű nyállal együtt kipréselni magából vizeletét is, ami miatt ki van tiltva a legtöbb budapesti sportuszodából. Az evolúciós okosság a dolog mögött az, hogy a sós vizekben élő állatnak rengeteg vizet kellene innia ahhoz, hogy tisztességesen átöblíthesse veséjét és kimossa a szervezetében lerakódott karbamidot (nitrogénalapú végtermék), ez viszont rengeteg só bevitelével járna, amitől szintén nem egyszerű megszabadulni, szóval inkább a száján át ürít.
Emésztőrendszerük fejletlensége miatt a szárazföldi ászkarákok gyorsan, még melegen elfogyasztják saját ürüléküket, ugyanis ily módon újrahasznosuló bélflórájuk jelentős része abban található. A legyek is csak a már félig vagy teljesen megemésztett kaját tudják elfogyasztani, emiatt zabálják két pofára a szart, aztán ebéd után még egy jót sziesztáznak az elől hagyott süteményestálban. A kiskorú pandák és koalák anyjuk ürülékére vannak teljesen ráállva, ugyanis bélrendszerük születésükkor teljesen steril és így tudják csak bevinni az emésztéshez szükséges baktériumokat. A majmok számára a lószar az isteni csemege (tele van sóval), a macska- és kutyamamák pedig valószínűleg azért szokták néha megenni csemetéik székletét, hogy eltüntessék az esetleges ragadozókat odavonzó szagokat. 

(eredeti bejegyzés)

1 komment

Címkék: újrahasznosítás pisikaki testnedvek

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr85827118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ziggy stardust · http://fagyis.blog.hu 2014.03.03. 21:09:28

a kutyák (és a macskák is lehet, de erről nincs személyes tapasztalatom), addig eszik meg a kölykök cumóját, amíg azok szopnak valamennyit legalább. utána meg már bírnak menni is, szóval meneküljön, aki tud.
süti beállítások módosítása