2014.03.17.
07:10

Írta: Horváth_Kálmán

Miért világítanak a skorpiók és hol van a seggük?

892958_536134046426833_1830402442_o.jpg

#430 A skorpiók (hasonlatosan a tinédzserfiúk megfolyásos ágyneműhuzataihoz) UV-fény hatására élénken világítanak a sötétben. A fluoreszkálás fizikai magyarázata az, hogy egyes anyagok képesek a bejövő fényrészecskéket (fotonokat) elnyelni, majd később alacsonyabb energiaszinten (=hosszabb hullámhosszal, tehát más színnel) kibocsátani. Hogy a skorpiók pontosan miért csinálják ezt, arra csak elméletek vannak. Az egyik szerint, mivel egész testükkel érzékelik a Hold csekély, a csillagok intenzívebb UV-sugárzását ez segít nekik tájékozódni az éjszakai túrázgatás során, egy másik elmélet szerint mivel az általa kibocsátott fény hullámhossza pont megegyezik a Hold fényességével, így valamennyire el tudják rejteni magukat a ragadozók és a zsákmányállatok előtt is.

Nem akarjuk tudni, hogy miért, de ha úgy alakulna, hogy sürgősen meg kell találnod a skorpió zrityóját, akkor azt a farka utolsó szelvényénél, a fullánkja alatt keresd, ez a skorpiófiúknak amúgy külön előnyös, mert amikor szembejön a csajskorpió, akkor egyből látják, hogy rendbe van-e a púzója, nem kell fordulgatni utána + nehezebben is takarják így el ejtett ülepű gatyákkal.

A szurikáták a skorpióktól (is) lesznek az állatvilág röhejesen kinéző, de teljesen halálos Nicky Santoroi: a szülők úgy edzik a kicsiket, hogy egy fullánkjától megfosztott, ollóival dühösen csattogtató skorpióra csibészeltetik őket. 
(a képen a skorpiómama viszi a gyerekeket a játszótérre)

 (eredeti bejegyzés)

Szólj hozzá!

Címkék: segg szurikáta skorpió fluoreszkálás

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr285860420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása