2015.04.16.
10:12

Írta: Zoli Kovács Négy

A Hollywood-Mátészalka tengely

11139867_10205273143082773_917733628_n.jpg

#479 A nagy amerikai filmgyártás központja eredetileg New York és környéke volt, de Thomas Edison 1891-ben gyorsan feltalálta, majd le is védette a mozgókép rögzítésére alkalmas kamerát - ez viszonylag egyszerű meló volt, mert 3 évvel korábban valaki már feltalálta neki. Ennek ellenére Edisoné lett a szabadalom. Volt már ebben rutinja, a villanykörtét is hagyta feltalálni kicsit hamarabb.(tény, hogy mindkét eszközt erősen felpimpelte). 

Ha a telefonnal Bell ugyanezt csinálta volna, lehet, hogy a szabadalmi hivatal telefonon küldi el a picsába.

Szóval Edison kezében voltak a jogok, így a gyártó cégeknek tejelni kellett minden alkotás után, ezért a legokosabb megoldásnak a magyaros adóelkerülés tűnt: elhúzni a vérbe a sokszor ködös-sáros-taknyos New Yorkból a lehető legmesszebre, a giccses, szar Kaliforniába, ahova már nem értek el a szabadalmi ügynökök kezei. (Másik szempont volt a napfény, akkoriban még nem volt olyan jó világítás - illetve a filmek fényérzékenysége -, hogy bármilyen fényviszonyok közt dolgozhassanak. Rendszeresen forgattak például los angelesi épületek tetején.)

Egyébként mint mindent, Hollywoodot is magyarok alapították (kis német segítséggel). Az alapítók közt volt Zukor Adolph - egy mátészalkai szatócs fia, majdnem kiképzett szűcs - aki Los Angeles külvárosában egy narancsfarmon hozta létre első filmstúdióját. A legelső filmes biznisze még csak 3 perces vetítésekből állt egy kis bódéban - na most ha ez nem pornó volt, akkor még nagyobb zseni az öreg, mint gondoltuk, ha pedig pornó, akkor még nagyobb arc, mint gondoltuk - ám annyira beindult, hogy ebből mozihálózatot tudott kiépíteni (ugye hogy pornó?), majd a sok lóvét nem elDagobertbácsizta (spájzban hülyéskedés sok pénzzel), hanem megalapította a Famous Players in Famous Plays Company-t a már említett farmon.

Pár sikeres évtized és cégegyesítések után Paramount Pictures néven ez a cég hozta el nekünk a világ legrosszabb Beverly Hills-i zsaruját, a Beverly Hills-i zsaru hármat. Ezen kívül neki köszönhető az is, hogy egy időben a mátészalkai mozi közvetlen kapcsolatban állt egy hollywoodi stúdióval, így forgalmazó kihagyásával, direktben kapták meg a filmeket és ezek a premierek egy napon voltak a los angelesiekkel.

Színes-érdekes még onnét: a "B" filmek a hőskorban nem egyértelműen jelentették Dolph Lundgrent és/vagy a trágya sztorit. Kettesével gyártották és árulták a filmeket a stúdiók, a FŐ FILM volt az "A", sztárokkal, fasza díszlettel, észvesztő zongorázással, a kísérő film pedig volt a "B", amiben korábbi forgatások maradék díszletei közt féllábú Tarzanok és alacsony Batmanek főszerepeltek, és csak a fekete billentyűit használták a zongorának. Ja és nem mindig vett részt a gyártásban rendező. A The Asylum stúdió lelkiismeretesen ápolja a nagy öregek emlékét.

(képet köszönjük: Wehli Gergely /newline)

8 komment

Címkék: film mozi Hollywood Edison Mátészalka Zukor

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr567371884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bolcs_es_szexi 2015.04.16. 11:01:11

Ez a B film egy teljesen új információ! Ma is tanultam valamit, ügyesen!

Blake / Mitch and Murray 2015.04.16. 13:45:39

Naa,azért nem kell bántani az Asylum stúdiót...ja,de kell. Továbbá kiderült számomra az is,hogy Mátészalka a magyar Hálivúd,mert ebből is(mint mindenből)muszáj,hogy legyen saját,nyomorult verzió. Edison meg egy pöcs volt,most pedig ált.isk.tananyag,ellentétben Teslával. Persze jó sok egykori pöcs tananyag mostanra...hmmm.

dunántúli gyerek 2015.04.17. 15:22:53

Nem magyarok a cukorék hanem zsidrákok.

spinat 2015.04.17. 15:44:37

úgy tudtam, hogy a 20th century-t is magyar alapította.

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2015.04.17. 16:11:08

Én nem tudom, éltem kinn Amerikában, de ott mindnki úgy tudja, hogy Hollywood előtt Chicago volt a filmek fővárosa.

randomuser1 2015.04.17. 16:22:32

Most, hogy tapolcán nyert a jobbik, kimondhattyuk, nem magyar az, hanem zsidó.
ellenben akkor nem marad egy hires magyar se a történelembe.
picsába, miért nem a fidesz nyert???????

Zoli Kovács Négy 2015.04.17. 16:36:35

nagyon kevés igaz ősmagyart ismerek a hazában, én is afféla korcs lennék (1/17 navahó vérvonal - hogy csak egyet említsek a turmixból). nálam egyébként is ott csúszott el a dolog, hogy nem tudok dönteni a kumiszos-szőrénmegülős és a hc keresztény vonal közt. ráaadásul ez az ellentét legalább iphone-android, fradi-újpest, starwars-startrek szintű volt István/Vajk idejében.
Zukor meg magyar állampolgárnak született - anyakönyv, úti okmányok, miegymás.

wazzed 2015.04.17. 17:12:59

A pénzügyi megfontolás az volt, hogy nem akartak jogdíjat
fizetni Edisonnak a kamerák használatáért, vagy valami ilyesmi.
süti beállítások módosítása