#229 A pisztácia kurva veszélyes tud lenni, a szállítására vonatkozóan külön tengerészeti előírások vannak: mivel nagyrészt telítetlen zsírból áll, ezért meglehetősen gyúlékony és ami igazán nehézzé teszi a szállítását az az alacsony gyulladáspontja. Emiatt rengeteg Indiából induló, pisztáciát szállító hajó kapott lángra egy-egy spontán öngyulladást követően egészen a XVIII. századig, amikor rájöttek, hogy csak szellősen, nem túlzottan összezsúfolva lehet szállítani ezt a diófélét. Bónusz vagányság: a gyertyákhoz eredetileg állati faggyút használtak, csak akkor tértek át a viaszra, amikor az már megfizethető árú lett. A viasz még a pisztácia zsírjánál is gyúlékonyabb: ha elfújunk egy gyertyát, majd a füstölgő gyertya fölé (a kanócot nem érintve) teszünk egy gyufát, a gyertya viaszban gazdag füstjén keresztül újra meg lehet gyújtani a gyertyát, mint ahogy az itt is látható: